Creatine

BootCamp op IJburg, sneller, sterker, beter

Creatine heeft zich de laatste jaren in tal van takken van sport als voetbal, krachtsport, fitness, outdoor runs, atletiek en roeien als een zeer gewaardeerd en veilig prestatie verhogend supplement bewezen. Gebruik bij full body workouts als BootCamp, Insanity, Tabata, HIRT, Body Pump en Cross Fit kan de prestatie en spierherstel bevorderen.

De aanzet voor de run op creatine in sportkringen was de publicatie van een wetenschappelijk onderzoek in 1993. Uit dit onderzoek bleek dat bij atleten door het gebruik van creatine binnen slechts enkele weken een duidelijke krachttoename was waar te nemen. Bovendien stelde men een significante stijging van de vetvrije spiermassa vast. Sinds die tijd hebben talrijke onderzoeken datgene bevestigt wat vele sporters intussen uit eigen ervaring weten; creatine versnelt spierherstel na trainingen, bouwt spierkracht op en versnelt de spieropbouw.
Creatine is een natuurlijk voedingsbestandsdeel dat in kleine hoeveelheden voorkomt in voeding van dierlijke oorsprong, maar het kan ook worden uit verschillende aminozuren door de lever en de nieren. Ongeveer 95% van de hoeveelheid creatine in ons lichaam bevind zich in de spieren. Bij het gebruik als supplement kan de hoeveelheid creatine in de spieren tot 50% toenemen.

Hierdoor wordt de verhouding van vloeistoffen ten opzichte van vaste bestanddelen in de spiercellen sterk gewijzigd. Om dit te compenseren nemen de spiercellen extra vloeistoffen op, waardoor deze in volume toenemen. Tegelijkertijd wordt een reeks biochemische processen geactiveerd die ervoor zorgen dat de proteïne synthese wordt gestimuleerd (anabolisme) en de proteïne afbraak wordt vermindert (anticatabolisme). De spieren worden steviger en nemen in omvang toe.

Creatine bevat geen calorieën waardoor alleen vetvrije spiermassa wordt opgebouwd. Het creatinegehalte in de spier bepaalt voor een belangrijk deel de duur waarmee een spier maximaal kan worden belast. Dit komt door het feit dat het middel gezien kan worden als een soort katalysator bij de vorming van ATP. Dit is de energiebron voor alle spierbewegingen bij explosieve krachtinspanningen als onder andere BootCamp, Tabata, krachtsport, HIRT, SAQ, Insanity, Body Pump, Cross Fit, sprinten, tennis en roeien.

Hoe intensiever de spiercontractie is, des te meer ATP verbruikt wordt. In de spiercellen is slechts een beperkte voorraad opgeslagen, die bij een intensieve training zeer snel opgebruikt is. Daarna krijgen de spieren verdere kracht en energie, doordat creatine wordt gebruikt voor de vorming van ATP. Hoe hoger dit gehalte in de spieren, des te meer ATP gevormd kan worden.
Hierdoor kunnen de spieren door suppletie met creatine over meer energie en kracht beschikken en ervaren sporters een sneller spierherstel na een training of wedstrijd. Het gebruik van creatine is 100% veilig en heeft ook bij langdurig gebruik geen enkele bijwerking.

Chat
1
Stel je vraag
Hi BootBurg Outdoor Workouts, ik heb een vraag.
Call Now Button