Progressieve overbelasting

BootCamp op IJburg, sneller, sterker, beter

Progressieve overbelasting

Progressive overload ontstaat door het toepassen van kleine aanpassingen in je workout, bijvoorbeeld het aantal herhalingen (10, 15, 20), oefeningen en uitvoering (statisch, dynamisch, plyometrisch). Door dit bewust in je workout te verwerken krijgen je spieren en je lichaam geen tijd om te wennen aan de workout, allebei zullen continu uitgedaagd worden, je spieren blijven groeien, raak je minder snel je maximum en grens van “verveling”.

Het mooie van het menselijk lichaam is dat het zich kan aanpassen aan de gewenste behoeften. Dit proces wordt ook wel General Adaptation Syndrome (GAS) genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens een effectief samengestelde workout. Je wilt namelijk bereiken dat je sterker en fitter wordt en een algehele betere fysieke conditie creëert en behoud. Dit doe je door je lichaam weg van de oorspronkelijke homeostase te brengen wat resulteert in een bepaalde stress voor het lichaam. Na de gewenningsfase en opbouwfase zal het lichaam zich aanpassen, zo gaat bijvoorbeeld je hartslag in rust naar beneden en tijdens het trainen zal je hartslag minder snel stijgen. Het lichaam past zich aan op de manier hoe jij het traint en dit wordt ook wel de SAID principle (specific adaptation to imposed demands) genoemd. Het menselijk lichaam is er dus voor gemaakt om zich aan te passen aan bepaalde stress-factoren, in dit geval de workouts, en met goede voeding en voldoende rust zal het lichaam er sterker en fitter door worden. Simpel toch?

Soms is slechts een kleine aanpassing in een beweging, uitvoering van een oefening, stand van je handen, armen, voeten of benen al voldoende.

Train slim, train gevarieerd, train anders.

Chat
1
Stel je vraag
Hi BootBurg Outdoor Workouts, ik heb een vraag.
Call Now Button