Banaan or no banaan, that’s the question

BootCamp op IJburg, sneller, sterker, beter

Banaan or no banaan, that’s the question

Een banaan is een karakteristieke licht gekromde langwerpige vrucht met een gele, groene en soms zelfs rode schil. Een banaan komt van de bananenboom. Deze boom is in werkelijkheid echter een kruidachtige plant. Een banaan wordt standpuntafhankelijk tot zowel de vruchten als de groenten gerekend.

Bananen hebben uiteenlopende voedingskundige waarden. Hierbij alle voordelen van bananen voor de lichamelijke gezondheid:

Bananen leveren veel vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine B3, B6, A en C en kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan en selenium.
De gemiddelde banaan weegt plusminus 150 gram. 100 gram verse banaan bevat gemiddeld 100 calorieën. Dit is erg veel voor fruit, maar dat zegt niks. In een Mars zitten er bijna 5 keer zoveel.

Een banaan bevat relatief veel (voedings)vezels. Vezels zijn plantaardige deeltjes die grotendeels onverteerd je lichaam verlaten. Vezels zijn cruciaal voor een goede darmwerking en zijn van positieve invloed op de algehele lichamelijke gezondheid.
Bananen zijn sportfruit bij uitstek. Een banaan bevat veel, maar meerdere soorten koolhydraten. De aanvoer van suikers is hierdoor gelijkmatig en energie wordt langzaam verdeeld over het lichaam. Zodoende kun je langdurig blijven presteren. Ook de B-vitaminen, kalium en magnesium van bananen zijn belangrijk bij het sporten.
Een banaan bevat veel kalium. Kalium is mede verantwoordelijk voor de vochtbalans, de bloeddruk, de zenuwprikkeling en de spierstofwisseling. Kalium zit in bijna alle plantaardige voeding.

Een banaan is een puur natuur preventief medicijn tegen virale infecties zoals verkoudheid en griep.
Een banaan werkt dankzij serotonine als een natuurlijk antidepressivum. Overigens met een minimale werking.

Bananen werken (net als o.a. yoghurt) zuurremmend. Ze hebben een kalmerend effect op het maagzuur en kunnen dus werkzaam zijn tegen brandend maagzuur en misselijkheid.
Bananen zijn makkelijk mee te nemen en te consumeren, leveren relatief veel energie en worden snel verteerd. Ze worden niet voor niets veel in babyvoeding gebruikt.
Een banaan bevat erg weinig vet.

Zelfs bananen hebben naast voordelen ook nadelen. Hierbij de negatieve voedingskundige eigenschappen van de banaan:

In bananen zit geen vitamine B12 zoals vaak wordt beweerd. Bananen bevatten analogen die chemisch bijna gelijk zijn aan vitamine B12, maar die in het lichaam niet werkzaam zijn als vitamine.
Bananen helpen niet om te stoppen met roken zoals vaak wordt beweerd. Ontwenningsverschijnselen hebben ook niks te maken met magnesium en vitamine B6. Vitamine B3 (nicotinezuur of nicotinamide) dat voorkomt in bananen remt ontwenningsverschijnselen.

Bananen kunnen verstoppend werken en zodoende constipatie/obstipatie in de hand werken.

Conclusie
Bananen zijn een uitstekend voedingsmiddel. Enkele keren per week een banaan eten is alleen maar aan te raden. Afwisselen in fruitsoorten is overigens erg belangrijk.

Chat
1
Stel je vraag
Hi BootBurg Outdoor Workouts, ik heb een vraag.
Call Now Button