Havermout ontbijt gezond?

BootCamp op IJburg, sneller, sterker, beter

Havermout ontbijt gezond?

Wil je je dag echt goed beginnen? Probeer dan havermout als ontbijt. Niet voor niets beginnen veel topsporters hun dag hiermee.

In vergelijking met andere ontbijtproducten is havermout verreweg het gezondst.

In veel ontbijtgranen zoals cruesli, all bran, cornflakes, maar ook bijvoorbeeld ontbijtkoek, zitten veel snelle suikers en kunstmatig toegevoegde stoffen en smaakmakers.

Je bloedsuikerspiegel schiet na het eten hiervan snel omhoog, om vervolgens weer flink te dalen.

Als je regelmatig producten eet met een hoge GI (glycemische index, dus voeding die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en dalen) kan dit uiteindelijk schade aanbrengen aan je lijf.

Je kunt er op de lange termijn diabetes type 2 van krijgen en hebt meer kans op obesitas.

Ook hart- en vaatziekten en vormen van kanker worden door sommige onderzoekers in verband gebracht met hoge GI-voeding. Dit wordt (nog) niet ondersteund door het Voedingscentrum. De onderzoeken zijn complex en tijdrovend. Verder onderzoek is belangrijk.

Havermout zorgt voor energie, maar deze wordt langzaam aan het bloed afgegeven. Bovendien verlaagt havermout het slechte cholesterolgehalte door zich te binden aan galzout.

Het galzout is opgebouwd uit cholesterol, en omdat havermout zich bindt aan het galzout, verlaat het overtollige (slechte) cholesterol het lichaam via de ontlasting, in plaats van dat het weer opgenomen wordt in het bloed.

Havermout bevat ook veel antioxidanten en is een bron van vitaminen en mineralen. Havermout bevat vitamine B1, magnesium en fosfor. Verder zitten er veel vezels in havermout en die stimuleren de spijsvertering.

Doordat de energie langzaam wordt afgegeven en havermout veel vezels bevat, kun je er na je ontbijt zeker een paar uur tegenaan zonder veel trek te krijgen. Je hebt sneller een voldaan gevoel.

Er zitten veel eiwitten in maar weinig vet. De verlaging van je (slechte) cholesterol is ook belangrijk als je wilt afvallen.

Mijn ontbijt recept:
– fijne havermout
– scoop whey Isolaat
– soyamelk
– theelepel honing
– handje blauwe bessen

En als toetje een banaan.

Chat
1
Stel je vraag
Hi BootBurg Outdoor Workouts, ik heb een vraag.
Call Now Button